Marraskuu korkkautui ja sitä myöden myös glögikausi. Voin melkein kuulla, kuinka kodeissa päät sauhuaa ja keittokirjoja selaillaan. Mitä ihmettä tarjota glögin kanssa? Mikä muu sopii kuin piparit ja homejuusto?
Eipä hätää. Käynnistin glögikauden tässä iltana eräänä. Tuosta hetkestä humaltuneena kokosin suupaloja ja sormisyötävää glögijuhliin. Glögin kylkeen sopii monenlaiset pienet herkut. Etenkin juustot. Ja kaikki mausteiset, täyteläiset ja siirappiset maut. Juoma kun on itsessään muikean makeaa ja voimallista.
Kokeile vaikka näitä. Voi tulla kiitoksia. Ja ei tarvitse hosua. Valmisteluja voi tehdä hyvissä ajoin ja etukäteen. Ohessa myös glögiehdotukset kullekin makupalalle.
Vuohenjuusto-granaattiomenalusikat
vuohenjuustoa
granaattiomenan siemeniä
ruohosipulia
Sekoita samassa suhteessa vuohenjuustomuruja ja granaattiomenan siemeniä ja mausta seos silputulla ruohosipulilla. Tarjoa tämän silmänruoan kanssa aasialaisittain maustettua ja kylmää Blossa 12-glögiä. Rusinoiden sijaan lasissa uivat granaattiomenansiemenet.
Homejuusto-päärynäpiirakat
12 kpl
150 g Roquefort-sinihomejuustoa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 päärynää
tuoretta timajamia
mustapippuria
voita paistamiseen
Piirakkataikina:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 munaa
7 dl jauhoja
4 rkl vettä
Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja anna voin pehmentyä, mutta ei kuitenkaan lämmetä liikaa. Nypi kulhossa käsin voi ja jauhot sekaisin muruiseksi taikinaksi. Lisää munat ja kylmä vesi. Laita takina jääkaappiin viilenemään ja vetäytymään hetkeksi. Paista tällä välin kypsän päärynän pieniksi kuutioksi pilkotut palat voissa pehmeiksi. Anna jäähtyä. Sekoita juustot keskenään, lisää jäähtynyt päärynäsilppu, tuoreita timjamin lehtiä ja mustapippuria. Painele taikina muffinssipellin voideltuihin vuokiin, täytä taikinakupit juusto-päärynäseoksella ja paista kuumassa uunissa kypsiksi, 225 astetta n. 10 minuuttia. Näiden kanssa maistuu kirsikkaglögi tai Loimun tämän vuoden mesimarjainen glögi.
Vuohenjuustoa filotaikinassa
Nämä ovat mun suosikkejani, muulloinkin kuin jouluna. Filotaikina ei ole niin rasvaista ja täyttävää kuin perinteinen torttutaikina eli näitä jaksaa napsia useammankin. Vuohenjuuston, hunajan ja rosmariinin makuyhdistelmä on jumalainen. Mutta voi täytteeksi laittaa vaikka palan brietäkin. Ja lusikallisen kirsikkahilloa.
Tuorevuohenjuusto valmiiksi paloiksi leikattuna (ei siis sitä, missä on kuoret)
filotaikinalevyjä
rosmariinia
hunajaa
voita
kanamuna
Nämä somat pikkunyytit syntyvät asettelemalla n. 10 x 10 cm filotaikina levyjä 4-5 kerrosta päällekkäinen. Jokainen levy voidellaan ensin voilla, päälle ripotellaan rosmariinisilppua ja päälle lisätää toinen levy ja taas lisätään rosmariinia ja voita. Näin jatketaan n. 4 kerroksen ajan. Laita sitten pieni vuodenjuustokiekko keskelle taikinalevyjä, valuta päälle hieman hunajaa ja ripottele vielä rosmariiniakin. Kääri tämän jälkeen filotaikina tiiviisti juuston ympärille. Voitele nyytit kanamunalla ja paista 200 asteisessa uunissa, kunnes filotaikina on saanut hieman väriä. Tarjoa nyyttien kanssa hunajaa, jonka sekaan on rouhittu reilusti cashewpähkinöitä. Aattoyöstä tulee täydellinen, kun näiden nyyttien kanssa keittelee rauhaisasti Aattoyön tähtiglögiä.
Piparia ja homejuustoa
Kyllä tätä yhdistelmää haluaa ainakin kerran vuodessa maistella. Näin lusikkaruokana ei ole niin tuhtia kuitenkaan. Ja glögiksi sopii vanha, kunnon hehkuviini.
Auraleipäset timjamilla ja punajuurella
saaristolaisleipää
timjamia
levittyvää Aura-tuorejuustoa
punajuuri
Raasta punajuuresta sitruunankuoriraudalla ohuita suikaleita, kuivata matalassa lämmössä uunissa täysin rapeiksi. Leikkaa saaristolaisleivästä haluamasi muotoisia palasia ja voitele ne Aura-juustolla. Koristele leipäset tuoreella timjamilla ja rapeilla punajuurisuikaleilla. Tarjoa lisänäkuohuviiniglögiä eli lorauta kuoharilasin pohjalla hoieman haluamaasi punaista glögiä ja täytä lasi kuohuviinillä.
Glögin kanssa siis maistuu muukin kuin piparkakut ja homejuusto. Ei niin, että tässä yhdistelmässä mitään vikaa olisi. Mä tulen juhlimaan, vaikka tarjolla olisi pelkkiä pipareita. Kunhan kuumaa juomaa riittää.. Kutsuja odotellessa kuuntelen Club for Fiven You’re the voice levyltä Brothers in Arms-biisin.
Tämän lähemmäs ei vielä voi joululauluja mennä. Mutta tällä raukealla laulannalla pääsee siihen sisäiseen rauhan tunnelmaan, joka tuo joulun. Pikkuhiljaa.