Tätä japanilaisessa makumaailmassa liikkuvaa liharuokaa Akseli valmisti meille pääruoaksi Tammisen lihatukun marmorilihasta. Japanilaisia sieniä, paistettua riisiä ja murean maukasta lihaa.
Tataki ja paistettua riisiä Herlevin tapaan
marmorilihaa
suolaa pippuria
suolatonta voita paistamiseen
Kastike
soijaa
sokeria
raastettua inkivääriä
puristettu valkosipulinkynsi
sitruunanmehua
Paistettu riisi
1 pkt sushiriisiä
1 pkt kuningasosterivinokkaita
1 pkt pieniä enoki-sieniä
1 pkt shimegi-sieniä
1 pkt kevätsipulinvarsia
Huuhtele sushiriisiä ennen keittämistä, jotta liika tärkkelys poistuu. Keitä kypsäksi ohjeen mukaan kattilassa kannen alla. Viipaloi osterivinokkaat ja paista ne voissa kypsiksi. Paista enokit ja shimegit kokonaisina kypsiksi voissa pannulla.
Leikkaa lihasta n. kolmen sentin paksuisia pihvejä, suolaa ja pippuroi ja paista pintoihin kaunis väri lkuumalla pannulla. Tatakin ideana on se, että pinta kypsyy, mutta sisus jää punaiseksi. Leikkaa pihvit ohuen ohuiksi siivuiksi.
Paista kypsä sushiriisi pannulla voissa, lisää joukkoon kypsät pienet sienet ja silputut kevätsipulinvarret. Mausta riisi soijalla. Laita tatakipalat tarjolle paistetun riisin kanssa ja koristele annos paistetuilla osterivinokkailla sekä korianterinlehdillä. Päälle lusikoidaan inkiväärin maustamaa kastiketta.
[…] tatakia varten sushiriisi kypsyi jo kattilassa. Tammisen hyvännäköisestä marmorilihasta Aksu leikkasi […]