Puolikypsä sashimi oli Herlevin illallisen kohokohta. Annos oli niin kaunis, upeaa silmänruokaa ja sen lisäksi tietysti todella maistuva. Maku tässä annoksessa on lempeä ja pehmeä, herkkäkin. Heti tuli mieleen, että haluan kokeilla lihan kypsentämistä vastaavalla tavalla ja lihan kanssa salaatissa voi olla toisenlaisia makuja ja värejä.
Akseli Herlevin värikäs, puolikypsä sashimi
4 hengelle
2 kuhafilettä
pala lohta
seesaminsiemenöljyä
sormisuolaa
soijaa/Yuzu-soijaa
korianteria
1 lime
Salaatti
1 kyssäkaali
2 porkkanaa
1 punainen chili
1 pkt Mizunan ja perillan lehtiä
1 pkt shison lehtiä
1 pkt herneenversoja
Leikkaa vihannekset ohuen ohuiksi tikuiksi, silppua shison lehdet ja sekoita kaikki ainekset astiassa salaatiksi mizunan ja perillanlehtien kanssa.
Poista kalasta ruodot ja leikkaa ne vinosuunnassa ohuiksi siivuiksi ja asettele ne vieri viereen ellille. Kuumenna purkillinen, n. 3 dl seesaminsiemenöljyä kattilassa kuumaksi ja valuta lusikalla kuumaa öljyä kalojen päälle. Kalat kypsyvät hieman kuuman öljyn vaikutuksesta ja saavat seesaminsiemenöljystä herkullista makua.
Mausta kalat soijalla tai Yuzu-soijalla, jos saat sitä jostain käsiisi. Yuzu on hapan, mandariinin näköinen sitrushedelmä, alkujaan Kiinasta kotoisia. Sen kuorta ja mehua käytetään mausteena etenkin japanilaisessa ja korealaisessa keittiössä.
Ripottele kalojen päälle vielä korianterisilppua ja purista päälle hieman limemehua ja laita tarjolle värikkään salaatin kanssa, joka on maustettu kevyesti Yuzu-soijalla ja limellä. Todella kaunis ja herkullinen annos!
[…] maestro kävi työn touhuun. Alkoi puolikypsän sashimin valmistelu. En ole aiemmin päässyt seuraamaan, kun alan osaaja viipaloi ja pilkkoo. Kyssäkaali ja […]