Maku-lehdellä on hyvä maku. Suolaisen makea kylmäsavuhärkäsalaattini voitti Maku-lehden ja Lihatukku Tammisen järjestämän ’Paras liharuoka’-kilpailun. Vähän tuli tuuletettua keittiössä, kun avasin voittokirjeen. Sen enempiä ei tänään taida jaksaa juhlia, kun on maha täynnä Mäkki-ruokaa..
Juhlat on sitten, kun on palkinnon lunastamisen aika. Top Chef Akseli Herlevi tulee meille kokkaamaan 1500 euron edestä liharuokia. Aika nastaa!
Maku-lehti kirjoittaa tuomariston arviossa, että salaatti on pirteä ja välimerellinen, ja se toimii niin alkupalana, pääruokana kuin vierastarjottavanakin arjessa ja juhlassa. Osallistuvia reseptejä oli 50 ja mun resepti oli lehden mukaan etenkin tuomariston miespuolisten jäsenten makuun.
Tämä taitaa nyt sitten olla mun eka ’kansikuva’. Siinä se salaatti komeilee. Kiitos Maku-lehti, Tammisen lihatukku ja Akselia kotiin odottaen!
Suolaisen makea kylmäsavuhärkäsalaatti
4 annosta
100 g kylmäsavustettua häränlihaa Tammisen Ohuen Ohut Hereford
2 kpl valkosipulinkynttä
1/2 rkl oliiviöljyä
3 dl herneenversoja
3 dl rucolaa
2/3 dl cashewpähkinöitä
35 g aurinkokuivattua tomaattia
1/2 dl kalamataoliiveja
Kastike:
1/4 dl valkoista balsamiviinietikkaa
1/4 dl sitruunaoliiviöljyä
1 kpl valkosipulinkynttä
Koristeluun:
4 kpl ranskanleipäviipaletta/chapataa
1/4 dl oliiviöljyä
1 kpl valkosipulinkynttä
1 dl kapriksia (isoja, varrellisia)
50 g pecorinoa
1/4 tl mustapippuria
Valmista ensin crostinit. Hiero jokaiseen leipäpalaan valkosipulinkynnestä makua. Leikkaa leivät noin sentin levyisiksi tikuiksi. Nosta leipäpalat uunipellille, valuta päälle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Leikkaa leipätikut halutessasi pienemmiksi paloiksi.
Levitä härkäleikkeleet tarjoilulautasen reunalle pyöreästi limittäin. Viipaloi valkosipulit ohuiksi lastuiksi ja paista ne pannulla oliiviöljyssä rapeiksi.
Huuhdo ja kuivaa herneenversot ja rucolat. Paloittele versot muutamaan osaan tarvittaessa. Paahda cashewpähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat kauniin värin. Paloittele tomaatit muutamaan osaan.
Kääntele herneenversot, rucolat, tomaatit, oliivit ja valkosipulilastut kulhossa sekaisin.
Asettele salaattiainekset kylmäsavuhärkäviipaleiden keskelle korkeahkoksi keoksi niin, että leikkeleet jäävät reunoilta näkyviin.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Valuta kastike salaatin ja kylmäsavuhärkäleikkeleiden päälle.
Koristele kylmäsavuhärkäsalaatti kapriksilla, cashewpähkinöillä ja leipätikuilla. Höylää vielä pecorinosta lastuja ja rouhaise mustapippuria myllystä koko komeuden päälle.
Balsamicosiirappi, puolikuivatut tomaatit ja cashewpähkinät tuovat salaattiin tarvittavaa makeutta suolaisten makujen vastapainoksi.
Lasiin kaadetaan jotain herkullista punaista Piemonten alueelta tai Toscanasta. Kokeile vaikka kerrassaan maukasta Poggio al Tufo Rompicolloa tai Pio Cesaren Barbera d’Albaa. Nautitaan kynttilänvalossa rakkaiden kanssa tunnelmoiden.
Heli sanoo
Onneksi olkoon! 🙂
Tänään tuli uusin lehti, mutten ole ehtinyt tutustua paremmin.
Jotain Maukasta sanoo
Kiitos, kiitos. Hymy on ollut leveä koko illan. Ja hauskinta on se, että joku tulee ja vuorostaan kokkaa mulle! Vapaa viikonloppu siis tiedossa..
Mari
Nanna sanoo
No oikein hieno voitto hienolla annoksella. Onnittelut!
Vähäkö hienoa päästä ”kansikuvasalaatiksi”!
Jotain Maukasta sanoo
Kiitos onnitteluista! Joo, kansikuva kyllä lämmittää mieltä…
Mari
Kati sanoo
Onneksi olkoon, Mari! Kokeilen tätä takuulla!
Jotain Maukasta sanoo
Kiitos Kati ja kannattaa kokeilla. Salaatti on huippuhyvää!! Vaikka itse sanonkin 🙂
Mari
Maija sanoo
Onneksi olkoon! Itsellä unohtui osallistua, ja kyllähän se sillon ketuttin kun huomasin. Tuo palkinto on kyllä loistava… 🙂
Jotain Maukasta sanoo
Kiitos onnitteluista! Harvoin on oikeasti houkuttelevia reseptikilpailuja – tämä oli sellainen, koska teema oli niin selkeä.