Toscakakku koristi tässä taannoin kahvipöytää. Oikein ihmettelin, miksi en ole tätä pähkinäistä herkkua pitkään aikaan leiponut.
Olen tässä vähitellen ymmärtänyt syyn alkuvuoden leipomisinnostukselle. Se on tämä loppumaton talvi, kylmyys ja liukkaus, joka korpeaa ja saa haluamaan makeita herkkuja.
Toki myös alkuvuoden mukavilla leivonnaispäivillä – Runebergin päivällä ja laskiaisella – on sormensa pelissä. Tämän vuonna tein nimittäin Ruunebergit Squid game-tyyliin ja innovoin kolme erilaista laskiaispullaa.
TOSCAKAKKU
2 munaa
2 dl ruokosokeria
3 dl spelttivehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl aitoa vaniljaa
75 g sulaa voita
1 dl maitoa
ripaus suolaa
Vuokaan voita ja korppujauhoa
Kuorrute
1 ½ dl kuorellisia manteleita
¾ dl kuorellisia hasselpähkinöitä
¾ dl pekaanipähkinöitä
75 g voita
½ dl vaaleaa siirappia
1 ½ rkl spelttivehnäjauhoja
1 ½ rkl kermaa
ripaus suolaa
Kermavaahto
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1 tl konjakkia
1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Kääntele munasokerivaahdon joukkoon pienissä erissä vuorotellen kuivat aineet, sulatettu voi ja maito.
2. Voitele ja korppujauhota 18–20 cm irtopohjavuoka. Kypsennä kakkua 175 asteessa noin 25–30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.
3. Rouhi kuorrutetta varten hieman pähkinöitä. Sulata kuorrutteen voi kattilassa, lisää vaalea siirappi, kerma, jauho ja suola. Kuumenna kuorrute kiehuvaksi ja sekoita kunnes kuorrute sakenee. Lisää rouhitut pähkinät ja kuorruta jäähtynyt kakku. Anna kuorrutteen jähmettyä. Tarjoile konjakilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Sen lisäksi on tullut tehtyä tämä superhyvä toscakakku, amerikkalainen juustokakku ja näkipä yksi porkkanakakkukin tässä päivänvalon. Että hyvin on herkuteltu ja talvista vararengasta kasvateltu..
Koska täysin perinteisen toscakakun reseptejä on netti tulvillaan, hieman muokkasin alkuperäistä resepti ja kakun pintaa koristaa pähkinäkimara. Lisäksi – ja tämä on se koko jutun idea – toscakakku nautitaan jumalaisen konjakkikermavaadon kera. Se nostaa kakkunautinnon huippuunsa ja toscakakusta tulee vaikka viikonlopun vierastarjottava.