Rrrrrakastan raparperia. Tykkään siitä enemmän kuin ensimmäisistä mansikoista, koska onhan se nyt niin outo. Sehän on naurettavan hapan ja vielä vihannes ja silti siitä syntyy kesän parhaat herkut. Tässä 10 raparperireseptiä, joilla tyydyttää hinkuvan vinkuvaa raparperinhimoaan.
Ruokosokerin ja spelttijauhojen käyttäminen tuo piirakoihin, kakkuihin ja leivontaan sellaista herkullista rustiikkista makua. Itse lähdin tälle tielle vain kokeilemaan ja koukkuun jäin. Tummemmat sokerit ja jauhot kansoittavat kaappini, vaaleita ei joukossa näy.
- 5-6 pientä raparperin vartta
- 125 g voita
- 2 dl ruokosokeria
- 4 dl spelttivehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
- 1 tl kardemummaa
- 2 dl ranskankermaa
- 2 kananmunaa
- ½ dl ruokosokeria
- Pese raparperit ja viipaloi ne pituussuunnassa piirakkavuokaa sopiviksi, pitkiksi paloiksi.
- Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi ja ranskankerma sekä munat.
- Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm) ja asettele päälle raparperinpalat säteittäin. Viimeistele pinta ruokosokerilla. Paista piirakkaa uunin keskitasossa 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes se on keskeltä kypsä ja päältä kullanruskea.
Yksi suosikkini on myös gluteeniton, simppeleistä simppelein riparapapiirakka. Ja tässä yllä mainitussa reseptissä testailin piirakan pintaan tähtikuviota. Ja olen myös kuivattanut raparperia kakun koristeeksi. Ja aina siitä pitää raparperisiirappia keitellä. Mitä sitä ei rakkaan raaka-aineen eteen tekisi.. Raparperijäätelö rommilla terästettynä vie kielen ja raparperitäytekakku sopii vaikka hääjuhlan makeaksi. Aina voi leikitellä ja yhdistää piirakkaan raparperia ja horsmaa. Ja makkaran kanssa maistuu raparperi-aprikoosichutney.. Ehkä eniten kuiten tykkään tehdä helppoa, kauraista ja näin ollen luontaisesti gluteenitonta raparperipaistosta, ah joo!
Alun perin reseptini julkaistu viime viikolla Iltalehden ruokatorstai-sivuilla.
Tsekkaa kesän maukkaimmat reseptit Jotain maukasta IG-tililtä.