Viikonloput vihreät parsat nautitaan bresaolan ja graavattujen keltuaisten kanssa. Päälle ripotellaan versoja. Tämän aterian jaksaa valmistaa, vaikka pää olisi ihan pyörällä tästä kellojen rukkaamisesta.
En yksinkertaisesti jaksa ymmärtää, miksi kelloja pitää siirtää. Elimistöni menee ai-van sekaisin. Nukahtelen katsellessani Ironfistiä jo joskus puoli kasin aikoihin ja herään entistä aikaa viiden pintaan, koska olen mennyt niin aikaisin nukkumaan.
Tai sitten herään kukkumaan kahden kolmen maissa yöllä. Elimistö miettii, pitääkö nyt nukkua vai kukkua. nukkumisrytmin vääntäminen takaisin järkeväksi eli nukkumaan kympin maissa ja ylös seiskan pintaan vie tovin jos toisen. Kysyn vaan, kenen idea tämä on.
No, tämän takia viikonloppuna tehdäänkin jotain helppoa ja nopeaa. Muuhun ei oikein tällä sekopäällä taivu. Ja nytkin sekopää sekoilee, sillä ei tämä ole nopeaa, munia pitää graavata neljän päivän ajan. No, kokeile tätä ensi viikonloppuna sitten. Tai sitte tee nuo pikagraavatut keltuaiset, ei hassumpia nekään ollenkaan.
Paistettua parsaa, bresaolaa ja graavattua keltuaista
500 g parsaa
pari rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
Huuhtel ja kuivaa parsat. Kuori varsi kuorimaveitsellä. Kuumenna pannu ja paista parsoja oliiviöljyssä, kunnes ne himan nappaavat väriä, muutaman minuutin ajan per puoli. Parsojen tulee jäädä rapsakoiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. tarjoa raastetun, graavatun keltuaisraasteen sekä bresaolasiivujen kera.
Graavatut keltuaiset
4 tuoretta kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl hienoa merisuolaa
Sekoita sokeri ja suola keskenään. Kaada puolet seoksesta suorakaiteen muotoisen astian pohjalle. Paina lusikalla kuopat seokseen. Erottele keltuaiset yksi kerrallaan ja nosta varovasti sokeri-suolaseokseen tekemiisi kuoppiin. Ripottele varovasti keltuaisten päälle loput seoksesta. Peitä astia tiiviisti muovikelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin. Anna keltuaisten graavautua noin neljän päivän ajan.
—–
Nosta keltuaiset varovasti pois sokeri-suolaseoksesta. Huuhtele suola pois keltuaisten ympäriltä. Laita keltuaiset pellille, leivinpaperin päälle uuniin 50 asteeseen ja anna niiden kuivua kolmen tunnin ajan tai kunnes ovat kauttaaltaan kuivuneita. Tämän jälkeen keltuaiset näyttävät ryppyisiltä aprikooseilta ja niiden väri on tummankeltainen ja oh, niitä voi raastaa.
Säilytä keltuaisia jääkaapissa. Siellä ne säilyvät hyvinä jopa kolmen kuukauden ajan. Raasta keltuaisia pastan päälle, silppua tai raasta niitä koristeeksi voileipäkakun päälle tai ripottele paistetun kalan päälle. Mausta raasteella salaatti ja koristele kastikkeet. Käyttötavat ovat mitä moninaisimmat ja maku mieto, hieman suolainen.
Keltuaisia voi myös pikagraavata. Tällöin toimitaan kuten ohjeessa yllä, mutta graavatut keltuaiset käyvät suolassa vain parin tunnin ajan. Näin pinta kevyesti suolaantuu ja paksuuntuu, mutta sisus säilyy juoksevana. Kokeile graavattuja keltuaisia parsan päälle uppomunan sijaan.
Ja edelleen, älkääs unohtako äänestää blogiani Vuoden herkullisimmaksi täällä. Sehän tämä blogi on, eikö vain?
Sari sanoo
Graavattuja keltuaisia! Nyt on kyllä niin yllättävä ohje, että pakkohan se on graavata!
Mari sanoo
Testiin vaan!
piapas sanoo
Minäkin kuulen graavatuista keltuaisista nyt ensimmäistä kertaa. Kokeiluun menee, ehdottomasti!
Mari sanoo
Aika jännä, nämä on kyllä olleet tapetilla jo viime vuodesta alkaen..
Peggy sanoo
Olen aivan samaa mieltä kellojen siirtelystä. Lasten kanssa se on hieman raastavaa, kun yritetään päästä monta viikkoa rytmiin takaisin. Onneksi lohturuoka on keksitty aikuisellekin. Tämä olisi juuri nyt omiaan!
Mari sanoo
Joo, ei tästä kukaan nauti 😮
Sofia - Hälften spydde sanoo
Siis wow, wow, WOW! Graavattuja keltuaisia? Ensin luin otsikon ja ihmettelin, että mitä tää on. Sitten luin ohjeen ja olen aivan hurmioitunut! Ihan mielettömän siisti idea!
Mari sanoo
Eikö olekin. Ja tosi hyvää & kivannäköistä myös.
Nanna sanoo
No pakkohan sitä on alkaa graavaamaan. Ja niitä toisiakin erikoisia keltuaisia pitäis tehdä… Pääasia, että munassa pysytään kun pääsiäinenkin tulossa. Ja parsaa, tietty!
Mari sanoo
Graavaamaan, graavaamaan!
vuocho sanoo
Kyllä nyt on tehty keltuaisista viime aikoina vaikka mitä jännää. Pitää laittaa graavatutkin kokeiluun, kunhan tästä taas keritään jotain kokeilemaan.
En pidä minäkään kellojen siirtämisestä. Kropalla kestää vaikka kuinka kauan sopeutua ja muksut ovat vielä enemmän sekaisin.
Mari sanoo
Tämä on helppo, kun valmistuu vähän kuun itsekseen.,
Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo
Mulla meni tänä vuonna kellojen siirtely varsin keveästi ohi – onneks. Aina ei ole näin iisiä siirtymä ollut. Ihanaa, että tulee kevät! Sunnuntaibrunssilla tänään oli tarjolla aivan ihanaa rapsakkaa parsaa. Kyllä maistui niin hyvälle.
Mari sanoo
Huh, no hyvä, että joku on säästynyt siirtelyoireilta!