Tassu pystyyn, jos olet kuullut Picapoll-rypäleestä. No en ollut itsekään vielä joitain viikkoja sitten. Mutta nyt voin jo reippaasti viitata. Bodegas Abadalin Picapoll-rypäleistä valmistettu valkkari on maistettu. Ja hyväksi todettu.
Espanjalainen, Pla de Bagesissa majaileva Roquetan viininvalmistajaperhe vaalii toimissaan perinteitä. Vanhoja metodeja testaillaan, jotta niistä opittaisin uutta. Ja muinaisia rypälelajikkeita elvytetään uudelleen istuttaen. Valkoinen, paikallinen rypälelajike Picapoll on yksi tällainen. Punainen Sumoll toinen ja tästä rypäleestä kerroin hieman täällä.
Picapoll-rypäleet ovat pieniä ja paksukuorisia, niitä on viljelty alueella vuosisatoja ja viinin makuun ne tuovat yllättäen runsasta hedelmää ja kukkaisuuttakin.
Olen erityisen tykästynyt Sancerre-valkkareihin tällä hetkellä. Sellaisiin sopivan hapokkaisiin, hyvin hedelmää -aprikoosia ja päärynää – sisältäviin, herkullisen mineraalisiin viineihin.
Yllätyin, kun maistoin Bodegas Abadallin Picapollia. Mikä runsas hedelmäisyys tässä viinissä yhdistyy kivaan hapokkuuteen ja suuhun jää hauska mineraalinen jälkimaku. Tässä viinissä on ehdottomasti samaa klangia kuin näissä Loiren laakson Sancerreissa.
Bodegas Abadalin Picapoll on hienostunut, herkullinen ja erinomainen valkoviini. Hinta-laatusuhde on mainio. Mieleeni ei tule montakaan erinomaista valkkaria tähän hintaan ja Sancerret maksavat vähintään kympin enemmän. Viinissä on ryhtiä ja se sopii mainiosti kalaisten ruokien kera nautittavaksi, jopa leikkeleiden kera ja mainiosti vaikka tämän joulun kalapöydän juhlistajaksi.
Älä missaa tätä viiniä!