Tässä kakussa on jotain hyvin talvista. Siinä on lohduttavia mausteita, kuten kardemummaa ja sisältäkin löytyy piilotettuna pehmenneitä luumuja. Ihan sellainen ihana luumukakku, omiaan vaniljajäätelön kanssa nautittuna, kun ulkona pakkanen paukkuu.
Kardemumma on ihmeellinen aine. Kun sitä lisää leivonnaisiin, pannukakkuihin tai muihin makeisiin herkkuihin, makumaailma heittää heti vuosien taakse lapsuuteen, niihin mukaviin muistoihin.
Saman tekee tämä luumukakku kardemummaripauksinensa.
- 2 dl spelttijauhoja
- 1/2 dl täysjyväspelttijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl ruokosokeria
- 125 g voita
- 2 munaa
- 1 rkl raastettua sitruunankuorta
- 2 rkl sitruunan mehua
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 7-8 tummaa luumua halkaistuna.
- Voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun. Koristeeksi halkaistuja luumuja ja tummia viinirypäleitä.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää erissä taikinaan. Lisää lopuksi raastettu sitruunan kuori sekä -mehu.
- Voitele ja korppujauhota vuoka. Leikkaa luumut halki, poista kivet. Kaada vuokaan puolet taikinasta ja aseta luumunpuolikkaat nahkapuoli ylöspäin taikinan päälle. Kaada päälle loppu taikina ja paista kakkua 45-50 minuuttia 175 asteisessa uunin alatasolla, kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
- Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön tai –kastikkeen kanssa.
- Nauti pikkujouluaikaan glögin, makean portviinin ja vaniljajäätelön kera.
Tämä kakku ei ole liian makea ja siksi se sopii vaikka joulun jälkiruoaksi tai kahvipöytään. Aveciksi sopii hennon mausteinen portviini, kuten esimerkiksi Burmester Tawny Port tai herkullisen mausteinen Blossa Vinglögg, yksi suosikkiglögeistäni tällä hetkellä. Nappaa täältä myös vinkki Blossan kanssa nautittavista pikkujoulun pikkusyötävistä eli mustikkaisista poromousseleipäsistä.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Reseptini on julkaistu alunperin lokakuun Iltalehdessä.
Hanna / Hannan soppa sanoo
Niin kauniit kuvat ja just mun makuun oleva resepti! Pitänee laittaa to bake -listalle!
Mari sanoo
Kiitos, kiitos!
Minttu / Haarukkavatkain sanoo
Ihana talvinen tunnelma näissä kuvissa! Tämä voisi toimia erinomaisesti myös sen portviiniin valmistetun glögin kanssa.
Mari sanoo
Totta muuten!
Ninni sanoo
Ihanan jouluinen kakku. Mulle tuli heti jouluinen fiilis, kun luumut liitän niin olennaisesti joulun aikaan.
Mari sanoo
Samoin!
vuocho sanoo
Ihanaa, kun muistutit kardemummasta. Olen taas ihan unohtanut kyseisen mausteen. Asia pitänee korjata.
Kuvat ovat taas ihan uskomattoman kauniita ja tunnelmallisia.
Mari sanoo
Ja se sopii niin moneen!
peggy thomas sanoo
Ihana yhdistelmä, luumukakku ja makea portviini.
Mari sanoo
Sitä se kyllä on!
Minna Enqvist sanoo
Tämä on niin kaunis <3
Mari sanoo
Kiitos!
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sanoo
ulkona on kylmä ja mulla on nälkä. eipä sitä muita tekosyitä juuri kaipaa 🙂 ihanan kuuloinen!
Mari sanoo
Sano se!
Aila sanoo
mukavan tuntuinen kakku! Tykkään kyllä siitä luumukiisselistäkin…
Mari sanoo
Uh, mulle luumukiisseli on vähän vaikea..
Saara / Viimeistä Murua Myöten sanoo
Mausteet ja luumut ja sitruunankuori <3 ihanan näköinen kakku, tekisi kyllä samantien mieli syödä pala tätä! 🙂
Lotta / Syötävän hyvä sanoo
Kaunista! Itse olen viime aikoina laittanut kardemummaa kaikkialle missä on mustikkaakin, sopivat hyvin yhteen nämäkin 🙂
Kermaruusu sanoo
Ihanan näköinen kakku.
Merituuli Hemilä sanoo
Kardemumma on kyllä loistopari monelle, myös luumulle! Tätä yhdistelmää tarjottiin Tallinnan Art Priorissa jälkiruoassa.
Annaleena sanoo
Kyllä maistuisi! Herkulliset ainekset ja niin kauniit kuvat! Nam!
Veera R. sanoo
Miten ihana kakku taas! Rakastan myös kardemummaa.
Taru/Pullahiiri sanoo
Luumu se vaan sopii (ja kuuluu) jouluun ja joulunodotukseen. Ihana kakku!