Nautin lomallani Cadizissa jumalaisen herkullista, perinteistä gazpachoa. Mieleen jäi kytemään hedelmäinen versio. Ja eräänä kesäisenä päivänä syntyi mangolla maustettu gazpacho.
Gazpacho, tämä kylmä keitto on alun perin kotoisin juurikin tuolta Andalusiasta, jossa tänäkin kesänä lomailin. Ymmärrän hyvin kylmän keiton lämpimissä maissa. Meillä kuuma keitto maistuu vilpoisina kesinäkin.
Mutta gazpacho on hauska alkuruoka. Sen voi valmistaa isoon kannuun ja kaataa mukeihin tarjolle. Rennosti ja maukkaasti. Valmistin tämän trooppisen gazpachon grillatun naudanlihan alkuruoaksi. Yhdistelmä toimi mainiosti. Myös rapujuhlien alkuruokana, rapean patongin saattelemana tämä keitto on paikallaan.
- 14 (n. 1,5 l) pientä, hyvin kypsää tomaattia
- 1-2 kypsää mangoa
- 1 nippu kesäsipuleita
- 5 valkosipulin kynttä
- 1 rkl limetin mehua
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 2 tl Maldon-suolaa
- punainen chili
- mustapippuria
- oliiviöljyä
- Koristeeksi pätkä kurkkua ja sipui silputtuina.
- Leikkaa tomaatit ja sipulit halki. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle, pirsota päälle öljyä ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Laita setti 200 asteiseen uuniin 40 minuutin ajaksi.
- Kuori tällä välin mangot ja irrota hedelmäliha. Kuori myös valkosipulinkynnet ja silppua pätkä kurkkua ja yksi sipuli pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chili, poista siemenet.
- Kun tomaatit ja sipulit ovat paahtuneita, anna niiden jäähtyä. Aja sen jälkeen tehosekoittimessa kaikki ainekset -tomaatit, sipulit, mangot, chili ja valkosipulinkynnet - sileäksi keitoksi. Maista maku ja mausta suolalla, mustapippurilla, limetin mehulla sekä etikalla. Anna keiton jäähtyä viileäksi jääkaapissa ennen tarjoilua.
- Kaada keitto kannuun tai suoraan annoskulhoihin ja ripota pinnalle kurkun ja sipulin paloja.
Gazpacho on äärimmäisen herkullinen, terveellinen ja simppeli keitto, jota voi arkenakin salaatin vaihtoehtona nauttia.