Samasta reseptistä tulee fenkolikastike kalalle tai siloinen keitto sellaisenaan nautittavaksi. Helppoa, eikö?
Kuha on mielestäni suomalaisista kaloista se maukkain. Kuhan maussa on samaa klangia kuin ahvenessakin, mutta liha on isosyisempää ja mikä mieluisinta, ruodot ovat isoja ja ne saa helposti pois. Lempikalani, eittämättä.
Joulun jälkeiset kaksi viikkoa meni enemmän tai vähemmän puolikuntoisena ja ruoaksi syötiin, mitä jaksettiin laittaa. Tänä viikonloppuna olo kuitenkin kohentui ja mieli teki huolella laitettua ruokaa sekä eleganttia viiniä lasiin kaadettuna.
Pulleat fenkolit kaupan hyllyllä kutsuivat ja kuhaakin löytyi. Tästä syntyy hyvä ateria.
- 1 kookas fenkoli
- 2 banaanisalottisipulia tai 3 tavallista
- 2 dl valkoviiniä
- 1 dl Pernod'ta
- 1,5 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- muutama rouhaus valkopippuria
- 1/2 rkl hunajaa
- 2 rkl voita
- Sulata voi kasarissa ja freesaa pilkottuja salotteja ja fenkoleita, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää valkoviini, pernod, suola sekä hunaja ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä, kunnes fenkolit ovat pehmenneet.
- Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna kastike uudestaan. Mausta muutamalla rouhauksella valkopippuria.
- Valuta kastike tiiviin siivilän kautta toiseen astiaan (näin kastikkeesta tulee aivan sileä ja hennon vaaleanvihreä) ja tarjoile kalan kastikkeena. Mikäli valmitat keiton, jätä tämä vaihe väliin ja tarjoile pehmeän soseinen keitto sellaisenaan. Kun kaksinkertaistat annoksen, saat alkukeiton neljälle.
- Lasiin kaadetaan eleganttia valkoista Burgundista.
Itse nautin keiton kanssa vielä asteen verran maultaan voimakkaampaa, tummemman kullankeltaista ja äärettömän ihanaa Domainen Leroyn Chassagne-Montrachet Les Embazèes 2012-viiniä, joka nappasin mukaan taannoiselta risteilyltä. Taas harmittaa, että en ostanut muutamaa pulloa, sen verran ihastuttava viini tämä oli. Tämän lasillisen äärellä tuli taas pohdittua, että elämä on liian lyhyt kehnoja viinejä nautittavaksi. Mielummin on ilman.
Kuhan kanssa keitin pienet puikulaperunat, jotka kypsinä kuorin, pilkon pieniksi kuutioiksi ja paistoin voissa valkosipulin kera. Olisin käyttänyt ankanrasvaa, mutta sitä ei nyt ollut. Kuha paistettiin rapeaksi voissa, suolattiin ja pippuroitiin. Lopuksi päälle valuteltiin makuisaa fenkolikastiketta.
Olihan taas sellainen ruoka, että ai !
Jos fenkolin ystävä olet, niin testaa myös tämä herkullinen pasta fenkolista.
Sofia sanoo
Ah, fenkoli! Rakastan sen makua! Mutta jostain syystä se jää aina kaupa hyllylle tai jos ostan kotiin en tiedä mitä sillä tehdä. Kiitos siis tästä ohjeesta, se on juuri sitä, mitä tarvitsen 🙂
Mari sanoo
Hei kiva kuulla. Fenkoli on mun yksi suosikkiraaka-aine, koska tykkään, että sen maku on jotenkin ihanan hienostunut ja elegantti 🙂