Spelttipiparkakut, oletko jo kokeillut?
Speltillä olen leiponut jo joitain vuosia. Pipareihin en ole kuitenkaan vielä ryhtynyt.
Mutta nyt ryhdyin. Syy ryhtymättömyyteen lie piillyt siinä, että piparien kanssa pitää olla juuri eikä melkein. Tarkoitan tällä sitä, että piparitaikinassa pitää olla juuri oikeat mittasuhteet ja oikea määrä jauhoja tai leipominen on yhtä sadattelua.
Ekat spelttipiparkakutsatsin leivoin elokuussa, kesähelteillä tätä videota varten. Liian vähän oli jauhoja. Kyllä ne piparit leipoi, katso vaikka videolta. Aika paljon sai tosin taikinaa jauhoissa pyöritellä. Uuden satsin vetäisin suuremmalla jauhomäärällä ja nyt syntyi priimaa kamaa. Niin ihanaisia olivat, nämä spelttipiparit.
Nyt naurattaa tuota videota katsellessa. Kesän loppu palaa mieleen. Herttainen Maria-kuvaajani saapui meille aamusta. Paljain jaloin pyörimme olohuoneessa. Rakensimme joulua. Laitoin joululaulut soimaan ja aloimme kuvaamaan. Hetken päästä Maria totesi, että ’onko nää laulut vähän masentavia?’ Totesimme, että kyllä, ainakin tässä auringonpaisteessa ja vaidoimme rokkiin.
Nyt joululaulut kyllä maittavat. Pimeä on ja sateista. Aurinko nousee vain puiden taakse. Silloin laitan Teräsbetonin Jarkko Aholan laulamaan Sylvian joululaulua. Joulu tulee joka soluun ja Onni-koira mulkoilee tyynyltään. Taasko tämä sama jollotus. On sillä Jarkolla muitakin hyviä. Hyvin se vetää. Joulu tulee.
- 125 g voita
- 1 1/4 dl ruokosokeria
- 1 3/4 dl ruokosokerisiirappia
- 1 muna
- 8 dl spelttivehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1/2 tl soodaa
- 1 tl kardemummaa
- 1/4 tl jauhettua maustepippuria
- 1 tl neilikkaa
- Koristeluun kanamunan valkuainen ja (isokiteistä, tummaa) ruokosokeria sekä helmiströsseleitä.
- 1. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon ruokosokeri sekä ruokosokerisiirappi. Vatkaa seos hyväksi vaahdoksi.
- 2. Lisää kanamuna, sekoita. Sekoita jauhoihin mausteet ja sooda. Lisää jauhot erissä taikinaan. Laita valmis taikina kulhossa leivinpaperilla peitettynä jääkaappiin lepäämään yön yli.
- 3. Kauli taikina ohueksi ja ota siitä muotilla pipareita. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa koosta riippuen n. 6-8 minuutin ajan. Jäähdytä piparit ritilällä.
- 4. Koristelu ruokosokerilla: vatkaa valkuainen vaahdoksi. Kaada ruokosokeri lautaselle. Sivele valkuaisvaahtoa piparin päälle ohuelti ja kasta piparkakku sokeriin. Anna kuivua.
- Koristelu strösselihelmillä: mittaa pienelle paistinpannulle n. ¼ dl vettä ja 1 dl ruokosokeria. Anna sokerin sulaa, mutta älä anna sen muuttua ruskeaksi. Levitä sulaa sokeria piparille ja tiputtele helmiströsseleitä päälle.
- Koristeluun kanamunan valkuainen ja (isokiteistä, tummaa) ruokosokeria sekä helmiströsseleitä.
- Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon ruokosokeri sekä ruokosokerisiirappi. Vatkaa seos hyväksi vaahdoksi.
- Lisää kanamuna, sekoita. Sekoita jauhoihin mausteet ja sooda. Lisää jauhot erissä taikinaan. Laita valmis taikina kulhossa leivinpaperilla peitettynä jääkaappiin lepäämään yön yli.
- Kauli taikina ohueksi ja ota siitä muotilla pipareita. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa koosta riippuen n. 6-8 minuutin ajan. Jäähdytä piparit ritilällä.
- Koristelu ruokosokerilla: vatkaa valkuainen vaahdoksi. Kaada ruokosokeri lautaselle. Sivele valkuaisvaahtoa piparin päälle ohuelti ja kasta piparkakku sokeriin. Anna kuivua.
- Koristelu strösselihelmillä: mittaa pienelle paistinpannulle n. ¼ dl vettä ja 1 dl ruokosokeria. Anna sokerin sulaa, mutta älä anna sen muuttua ruskeaksi. Levitä sulaa sokeria piparille ja tiputtele helmiströsseleitä päälle.
- Ohjeesta tulee n. 15-18 isoa kukkapiparia
Terkkuja Maria sulle sinne jonnekin. Tule pian takaisin, kuvataan lisää!
Lisää jouluisia leivonnaisia:
Toffeinen kahvikakku
Browniekakku ruokosokerimarengilla
Mausteinen kurpitsakakku
Suklainen naked cake