Piemontessa hyvinkin. Pääsin kurkistamaan yhteen Piemonten kauneimpaan viinitilaan Bocan kylässä Vino Nostrumin matkassa.
Sveitsiläinen Christoph Kuenzli on sitkeä sälli. Hän vaihtoi viininmaahantuojan tehtävät Sveitsissä viinintuottajan hommin, muutti Italiaan ja otti aika lailla tuntemattoman Bocan kylän vanhan viinitilan, Le Pianen, hoitoonsa. Tämä tapahtui kuta kuinkin 17 vuotta sitten.
10 vuotta meni ennen kuin hän sai yhtään pulloa myyntin. Tehtävän haasteellisuutta lisäsi se, että Nebbiolo on vaikea rypäle ja Bocan kylä lähes tuiki tuntematon. Mutta sitkeys palkitaan.
Nyt tilan viinit ovat arvostettuja, luonnonmukaisesti valmistettuja artesaani-viinejä.
Viiniverkkokauppa Vino Nostrumin omistajilla, Thomaksella ja Saaralla, on tarkka vainu. He ovat italialaisen viiniasiantuntijansa Fabion avustuksella löytäneen Le Pianen viinit ja saaneet niitä myyntiin verkkokauppaansa. Vaikka viinejä ei ole pilvin pimein tarjolla.
Christoph, kuten muutkin tapaamani luonnonmukaisten viinien tuottajat totesivat, että tällaisia artesaani-viinejä voi valmistaa maksimissaan vain 50 000 pulloa. Jos valmistaa enemmän, täytyy muuttaa toimintatapoja ja tinkiä filosofiastaan. Tällöin ei synny luomua tai pystytä hyödyntämään biodynaamisia viljelymenetelmiä.
Tämän matkani valokuvista käy ilmi, että ruoho rehottaa iloisesti köynnösten alla. Köynnöksiä ei ole parturoitu lyhyiksi ja mahdollisuuksien mukaan köynnösten sitomisessa käytetään luonnontuotteita. Ja tiloilla hyödynnetään muutenkin ne parhaat puolet biodynaamisesta viljelystä.
Tämä on takuu siitä, että viinit ovat mahdollisimman luonnonmukaisia ja myrkyttömiä. Ruskeaksi palanut tai kokonaan puuttuva ruoho viljelyksillä on merkki siitä, että ruoho on saanut kemiallista kyytiä. Ja myrkyt imeytyvät maaperästä myös viinirypäleisiin ja tätä kautta viineihin.
Tästä keskustelimme pitään Vino Nostrumin omistajien kanssa matkan aikana. Virheellisesti monesti sanotaan, että punaviini aiheuttaa päänsärkyä. Näin ei ole, vaan päänsärkyä aiheuttavat ne ylimääräiset aineet, mitä viiniin on laitettu tai siihen on kulkeutunut viljelyn aikana.
Itse olen toisinaan punaviiniherkkä, lasillinenkin voi laukaista tiukan ohimosäryn. Matkani aikana en kuitenkaan kärsinyt yhdestäkään pään kivistyksestä, joten alan olla aika vakuuttunut. Päätin myös, että pyrin jatkossa pääsääntöisesti nauttimaan luonnonmukaisesti viljeltyjä viinejä.
Vino Nostrumin viinintuottajista suurin osa valmistaa juuri tällaisia luonnonmukaisia viinejä ja viinit ovat käsin poimittuja, laadukkaita herkkuja eri puolilta Italiaa.
Mutta takaisin tuohon aurinkoiseen vapunaaton iltapäivään Bocan kylään. Christoph kertoi tarinaansa, kattoi meille lounaan viinitarhojen keskelle ja maistatti viinejään.
Maggiorina 2013 – kepeä, mm. Croatina ja Nebbiolo-rypäleistä valmistettu, rubiininpunainen viini on täydellinen kauniin kesäpäivän piknikviini. Nautiskelimme rasvaisia juustoja, lihoja ja hedelmiä sekä suolavedellä kasteltuja tomaatteja. Tämä viini voi suorastaa soi tämän lounaan kanssa.
Christoph itsekin totesi, että tämä viini sointuu parhaiten lounastarjoilumme kanssa viinin hedelmäisyyden ja raikkauden ansiosta. Tätä viiniä ostaisin nimenomaan kesäisten piknikien ja salaattilounaiden kera nautittavaksi.
Mimmo 2011 – Mimmo-viini syntyi ja sai nimensä tilalla viiniasiantuntijana työskennelleen vanhan miehen mukaan. Mimmo oli mukana luomassa tätä viiniä, mutta hän totesi, että tämä viini ei kuitenkaan aivan yllä Boca-viiniksi, tilan lippulaivaksi. Mimmo-viiniä kutsutaankin pikku-Bocaksi. Se on oven avaus Boca-viinien maailmaan, hieman helpompi ja jo heti nautittavaksi valmis hedelmäinen viini.
Christoph päätyi sitten nimeämään viinin Mimmon työpanoksen johdosta vanhuksen nimiseksi. Tarinalla on herkkä loppu: Mimmo ehti nähdä nimikkoviininsä, jäi eläkkeelle ja kuoli pian tämän jälkeen.
Le Piane 2011 – Le Pianessa maistuu vahvasti maaperä. Juurevuus ja maku on upean moniulotteinen. Eikä se ole ihme: tämä luonteikas viini syntyy 100 vuotta vanhojen köynnösten Croatina-rypäleistä. Samettinen, tummien marjojen aromia tarjoileva viini on saanut rauhassa kypsyä puutynnyreissä parin vuoden ajan. Viini oli herkullista jo nyt, mutta säilyy kellarissa vielä kymmenenkin vuoden ajan. Herkuttelehetkiin, ehdottomasti!
Boca 2007, 2009, 2010 – Boca-nimeä kantavat intensiiviset viinit ovat Christophin silmäteriä ja etenkin vuoden 2010 viiniä on ylistetty ja se on saanut hienoja arvosteluja kaikisdsa Italian viinioppaissa. Boca-viinit ovat kovassa nosteessa eikä suotta.
Boca-viinit ovat jyhkeitä viinejä, jotka ovat kerrytäneet aromiaan 3-4 vuotta puutynnyreissä. Näitä pulloja voi huoletta laittaa kellariin kypsymään täyteen kukoistukseensa.
Maku viinissä on Nebbiololle tyypillinen, vahva ja täyteläinen. Sellainen, mitä Christoph kuvaili hieman haastavaksi aloittelijoille. Mutta eteläisiin sisaruksiinsa, Baroloihin ja Barbarescoihin verrattuna nämä pohjoisemmassa valmistetut viinit ovat erilaisia. Mielestäni niissä sykkii pohjoisen raikkaus.
Bocat ovat nautiskelijoiden valintoja viinikellariin odottamaan upeita aterioita vaaleiden lihojen kera. Oma suosikkini oli vuoden 2007 Boca, ehkä juuri siksi, että se oli jo saavuttanut sopivaa kypsyyttä.
Lounaasta vielä muutama sananen. Christop kattoi pöydän täyteen simppeleitä herkkuja, lihoja, kermaista gorgonzolaa (sellaista, mitä ei ulkomaille vielä, koska näin pehmyt gorgonzola ei kestä kuljetusta), muita kypsiä juustoja, melonia ja aromikkaita tomaatteja.
En tiennyt, että tällaista gorgonzolaa on edes olemassa. Pistävää makua ei ollut ollekaan, vaan juusto valui pehmeänä ja kermaisena ulos kuorestaan. Syödessäni lounasta mietin, että kuinka paljon ihminen pystyy syömään juustoa kerralla. Juustoja oli nimittäin toista kiloa ja pistelimme tarjoilut lähes kokonaan.
Taisin lounaan aikana todeta, että tämä oli paras lounas, mitä olen koskaan syönyt. Tosin totesin tämän saman heti seuraavana päivänä lounastaessani Trattoria La Madiassa Brionessa..
——-
Vino Nostrum on tuore yritys, joka myy artesaani-viinejä Italiasta – pian myös Ranskasta – netin kautta Suomeen, Ruotsiin ja Saksaan.
Omistajat, viiniä rakastavat Thomas ja Saara muuttivat Italiaan parisen vuotta sitten toteuttamaan haavettaan viinikaupasta. Toiminta käynnistyi vuonna 2014 ja yrityksen viinikaupasta löytyy kattava ja laadukas valikoima Italian parhammistoa: laadukkaita, pääosin luonnonmukaisia artesaani-viinejä eri puolilta maata.
Tilaus hoituu netissä ja pullot saapuvat DHL:n toimittamia kotiovelle noin viikon päivän sisään. Helppoa – joku on käsin poiminut ne parhaat herkut, laadukasta – viinit ovat pienten tilojen huippuviinejä ja luonnonmukaista – suurin osa Vino Nostrumin viineistä on ’vin naturale’-viinejä eli luomua ja biodynaamisesti viljeltyjä.
TARJOUS LUKIJOILLE!
Tutustu Vino Nostrumin tarjontaan heidän verkkokaupassaan. Saat -15 prosentin alennuksen kaikista verkkokaupan viineistä tämän kuukauden loppuun saakka koodilla Jotainmaukasta15OFF.
Mutta – ennen kuin säntään ostoksille, tiedoksi, että seuraavaksi tarinoin upean Cà del Vént– tilan hienostuneista kuplivista, herkullisista, samppanjan versoisista Franciacorta-viineistä. Pysy siis kuulolla!
Yhteistyössä Vino Nostrumin kanssa.
Sanna sanoo
Nyt rupesi tekemään mieli juustoja ja hyvää punaviiniä!
Mari sanoo
Ymmärrän.. !