Violetit, liilat tai nuo oikeastaan mustanpuhuvat pavut huutelevat kutsuvasti kaupassa. Kyllä ostan, kun ne ovat niin hienon värisiä.
Sitten niitä ihmetellään ja vähän kypsennetäänkin, kun Evira niin tiukasti määrää. Ah ja voi, tuo ihastuttava väri onkin sen jälkeen muisto vain.
Suomessa on muuten monenmoisia suosituksia, jotka pätevät vain meidän rajojemme sisäpuolella. Juttelen tulevan Philipsin kampanjan muiden pohjoismaalaisten bloggarien kanssa punajuurimehun linkoamisesta. He ilolla linkoavat mehua tuoreesta punajuuresta ja heillä naamat venähtivät ja silmät pullistuivat päästä (no ei nyt sentään, mutta tarinankerronnallisista syistä), kun kerroin, että meillä koto-Suomessa sitä ei suositella. Myrkytysvaaran vuoksi.
Kuten ei suosituksten mukaan myöskään vaha-, leikko- tai taitepapujakaan ei tulisi raakana narskutella menemään. Ja sitten käy näin, että värit karkaa.
- 1 l papuja
- 1 pkt pekonia
- mustapippuria
- n. 150 g sinihomejuustoa
- kourallinen pähkinöitä, esim. pekaanipähkinöitä
- Poista pavuista kannat ja huuhtele pavut. Kuumenna iso pannu tai wokki ja pilko pekoni pannulle, paista hetki. Lisää pavut ja paista ne nopeasti kypsiksi, mutta älä ylikypsennä. Mausta mustapippurilla. Kaada pavut tarjoiluastiaan ja murenna päälle sinihomejuustoa. Viimeistele makuelämys maukkailla pähkinänpaloilla.
- Tämä on alkusyksyn lempilisukkeeni grillatulle pihville. Pavuissa ja homejuustossa on riittävästi potkua grillatu lihan maulle. Etenkin pekaanipähkinä sopii tähän makuyhdistelmään hyvin, sillä se on pähkinöistä makein, karamellimaisin.
Itse kyllä pätkin uuden sadon papuja sellaisenaan salaatin joukkoon ja en koskaan kypsennä papuja läpikypsiksi. Nämäkin liilat kaunottaret saivat jäädä hieman rapeiksi.
Ja rapeuden mukana säilyi häivähdys purppuraa..