Äitienpäivänä tärkeintä on yhdessäolo. Hyvänä kakkosena maittava ruoka. Ne on helppo yhdistää.
Menin tässä muutama viikonloppu sitten ystävien luokse kylään. Mukana pullo Duval Leroyn shampanjaa, tuoreita nokkosia, pekonia ja hyvää, italialaista risottoriisiä. Ystävät saapuivat töistä, poksautettiin herkullinen, lempeän hunajainen kuohuva auki ja siirryin hellan ääreen risoton kokkailuun.
- 3 dl Arborio-risottoriisiä
- 1 litra tuoreita nokkosia
- 1 pkt pekonia
- 2 salottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 8-10 dl kanalientä hyvästä fondista
- 2 dl valkoviiniä
- 1/2 prk macarponea
- suolaa
- pippuria
- 50 g voita
- 150 g parmesania
- 2 dl tuoreita nokkosia
- ruokaöljyä
- Silppua pekoni pieniksi paloiksi. Huuhtele nokkoset hyvin. Kiehauta pari litraa vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, laita nokkoset veteen ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Silppua jäähtyneet nokkoset. Paista pekoninpalat rapeiksi pannulla, lisää palojen joukkoon nokkoset ja paista vielä hetki. Siirrä sivuun hetkeksi odottamaan.
- Uppopaista nokkosen nuppuja kuumassa öljyssä 15 sekunnin ajan. Siirrä talouspaperille valumaan.
- Freesaa salottisipulinpaloja lorauksessa oliiviöljyä, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää riisi, sekoita ja anna riisien muuttua läpikuultaviksi. Lisää valkoviini, imeytä sekoitellen.
- Lisää tämän jälkeen kasvislientä yksi kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoitellen. Anna risoton kiehua ja nesteen imeytyä aina lähes kokonaan, lisää sitten seuraava kauhallinen lientä, sekoita ja anna imeytyä. Jatka tätä n. 18 minuutin ajan, kunnes kaikki liemi on käytetty ja riisi alkaa olla pehmeää. Lisää pekoninpalaset ja nokkoset n. 15 minuutin kohdalla risottoon.
- Kun risottoriisi alkaa olla melkein valmista, lisää hienoksi raastettu parmesaani, mascarpone sekä voi. Hauduttele risottoa vielä hetki. Tarkista sitten maku ja mausta risotto raastetulla sitruunankuorella, mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele annos friteeratuilla nokkosilla ja nauti.
- Annoksesta tulee neljästä kuudelle hengelle.
Risotto oli menestys. Päätin heti, että tämä on äitienpäiväruokaa: ajankohtainen, sillä nokkoset juuri parhaimmillaan, lämmittävä näin kurjilla keleillä ja tärkeimpänä tietysti – kaikin puolin maukas ruoka. Koko jutun juju on mausteeksi lisätty sitruunankuori. Wau, minkä twistin se tuo makuun!
Samoin tykästyin tuohon shampanjaan ja sitä kaavailen alkujuomaksi. Tässä shampanjassa oli sellaista pyöreyttä ja sitä paahtoleipää, joka miellytti. Ei mitään irvistelyjuomaa.
Parsa nyt kuuluu vaan kevään kattauksiin. Tällä kertaa sen voisi valmistaa uunissa gratinoiden.
- nippu parsoja
- parmesanjuustoa
- voita
- suolaa
- mustapippuria
- Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä n. 1-2 minuuttia. Valuta parsoja hetki talouspaperin päällä ja siirrä ne sitten uunivuokaan. Raasta päälle runsaasti jotain maukasta juustoa, kuten parmesaania tai pecorinoa, suolaa, pippuroi ja höylää päälle vielä voilastuja. Gratinoi uunissa, 225 asteessa, kunnes juusto alkaa ruskettua.
- Voit valmistaa parsat kokonaan uunissakin. Laita ne silloin uunipellille vieri viereen ja kypsennä reilun 10 minuutin ajan 200 asteessa.
- Tarjoa parsat alkuruokana maukkaan leivän ja shampanjalasillisen kera.
Kevätpöydässä pitää olla väriä. Ja risotolle juoma. Viinilasissa helmeilee uutukainen roseeviini, Wolff Bass Yellow Label roseeviini, hedelmäinen ja upean värinen juoma. Hedelmäisyys pelittää hyvin yhteen pekonin suolaisuuden kanssa. Ja sanoinko jo jotain siitä väristä?
Jälkiruokaa? Tottahan toki. Nyt kaupoista – ja joillain onnekkailla myös omasta maasta – löytyy jo nuoria, kotimaisia raparperinvarsia. Simppeli, mutta maistuva jälkiruoka syntyy uunipaahdetuista raparpereista vaniljajäätelön tai vanilja-jugurttikastikkeen kanssa.
- raparperia
- ruskeaa sokeria (intiaani, ruoko- tai kookossokeria)
- Leikkaa raparperi pikkusormen paksuisiksi paloiksi ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. ripottele päällä reilusti ruskeaa sokeria ja sekoita kunnolla. levitä raparperit lopuksi ohuelti pellille ja peitä ne foliolla. Paista raparpereja 200 asteisessa uunissa folion alla 15 minuuttia, poista folio ja paista vielä viiden minuutin ajan. Nostele palat varovaisesti tarjoiluastiaan ja tarjoile herkku sopivasti sulaneen vaniljajäätelön kera.
Oma toiveeni äitienpäiväksi oli, että kokkaamme kaikki yhdessä. Hauskaa pitäen, musiikkia kuunnellen ja yhdessäolosta nauttien. Perheen yhteistä aikaa vaalien, kuten syksyllä ilmestyvässä Sitä parempi soppa-kirjassanikin kannustetaan tekemään. Se on sitä paljon puhuttua laatuaikaa parhaimmillaan.
Viime äitienpäivänä nautiskeltiin parsakeittoa ja raparperipannacottaa.