Jätti taakseen verenhukat, korkeat potilasvakuutusmaksut ja alkoi polkea rypäleitä paljain jaloin.
Italiassa Marcessa sijaitsevan Paolini e Stanford – viinitilan Dwight Stanfordin tarina on uskomaton, mutta samalla niin tuttu.
’Minulle tuli vahva tunne siitä, että pitäisi tehdä jotain muuta. Elämässä on jotain vielä nurkan takana odottamassa.’
Ja kyllä Dwight otti myös ohjat omiin käsiinsä: hän suoritti neljä tutkintoa viinivalmistuksesta, yhden niistä Italian Slow Foodin tuottamassa koulutuksessa, jossa hän myös tapasi yhtiökumppaninsa. Italialainen varakas Raffaello Paolini halusi laittaa rahansa viinitilaan ja näin syntyi Paolini e Stanford 3500 tuhansine köynnöksineen.
’Kirurgina leikkasin ja sidoin. Pidän tästä hommasta. Nyt vain leikkaan ja sidon viiniköynnöksiä’. Miehet tekevät kaiken itse ja kahdestaan. Viinit valmistetaan täysin luomuna, käsityönä ja kaikkia viinejä ei edes suodateta ja viinit ovat täysin biodynaamisia.
Tilalla syntyy 80 prosenttisesti punaista: ’Viljelemme suurimmaksi osaksi ranskalaisia lajikkeita – Cabernet Francia, Cabernet Sauvignonia, Petit Verdota, Merlotia – koska emme halunneet lähteä kilpailemaan tuhansia pulloja tuottavien italialaisten viinintuottajien kanssa’.
Köynnökset istutettiin 2008 ja ensimmäiset tuotokset pullotetiin vuonna 2010. Erittäin kuiva ja aurinkoinen vuosi 2010 teki herrojen kaikista 12 viinistä erittäin vahvoja – niin maultaan kuin alkoholiprosentiltaan – mutta Dwight on haltioissaan. ’ Rakastan viinejämme, mutta en voi juoda niitä, kun niitä on niin vähän. Jotain pitää jäädä myyntiin’.
Ensimmäisen sadon pulloja per rypälelajike syntyikin näin ensialkuun joitain satoja, mutta miehet onnistuivat: Confusion -sekoitus, heidän lippulaivansa rankattiin 89 pisteen viiniksi.
Näitä viinejä maistellessa todella ymmärsi kuumuuden ja kuivuuden vaikutukset viinin makuun. Nämä viinit eivät ole mitäänsanomattomia, vaan omintakeisia, voimakkaita, suussa räjähtäviä punaisia. Pihviviinejä koka lähtöön, eri mieltymyksiin.
Ja sitten on se yksi valkoinen. Pecorino. Kuivuus nosti tämän kypsien hedelmien makua tulvivan valkoviinin alkoholiprosentin 16,9:ään. Viini on kaikkea muuta kuin tavallinen Pecorino. Ei mikään löysä kaveri.
’Seuraavasta sadosta tulee aivan erilainen. Nyt viljelykset ovat saanet paljon vettä’, Dwight toteaa hieman haikeana.
Maistelimme kaiken kaikkiaan 11 PS -viiniä heidän 12 valmistamastaan. Omia suosikkejani olivat juuri tämä makuja tulviva Pecorino, Dwightin koiran piirrettyä kuvaa ja nimeä kantava upen muheva Montepulciano Boccovino sekä tämä pehmeä, 36 % Merlot’ia sisältävä Confusion-blendi. Erinomaisia, kaikki tyyni.
Näitä viinejä ei Suomesta saa, mutta jos Marchen aluelle lomallasi suuntaat, PS Wineryssä visiteeraat, ovet ovat auki. Dwight todennäköisesti hyppää pois traktorin selästä, ottaa sinut vastaan ja alkaa kokata lounasta Boccon tullessa tervehtimään häntä heiluen..