On elämä ollut sen jälkeen, kun hankin vihannessorvin. Ja vieraatkin ovat päässeet nauttimaan suikeroista lautasilla.
En todellakaan ole välineurheilija keittiössä. En sitten yhtään. Samat tylsät veitset – joiden edessä tomaatti vain niiaa – ja kuluneet raastimet -joilla saa vain nahan irti omista rystysistä – löytyvät kaapistani, kuten varmaan suurimmasta osasta kotikeittiöitä. Tai mistäs minä sen tiedän? Voihan se olla, että muilla on paremmin.
Mutta fakta on, että herkullista ruokaa syntyy ilman sen kummempia laitteita tai kommervenkkeja. Ja vaikka niillä tylsillä veitsillä. Kokemuksesta tiedän.
Mutta – nyt tilanne on hieman muuttunut. Kahta laitetta en enää anna pois. Vihannessorvi vei sydämen ja mandoliini viipaloi sen paperinohuiksi lastuiksi. Ihan ihastuttavia laitteita, sanonpa vaan. Ainakin esteettisen silmän omaavalle.
Mistä se johtuukaan, että kaikki suikeroksi sorvattu vain maistuu niin paljon paremmalle? Ja mandoliinilla siivutetut juureslastut hipovat täydellisyyttä? Ja kuinka paljon suikeroa yhdestä perunasta tulee. Se on aivan käsittämätöntä. No, ilman näitä laitteita pärjää mainiosti, mutta olihan se hienoa, kun eilisillä illallisilla paistetun kuhan alta kiemurteli lautasen reunaa kohti raitajuurisuikero kilvan keltajuurikiemuran.
Mutta se, mikä oli aivan parasta, ja annoksen kohokohta, oli kastike kuhalle. Kokeile tätä kotona. Kutsu vieraita. Ihastuta.
- n. 150 g kuhaa per syöjä
- parin sormen paksuinen ja pituinen pätkä piparjuurta
- saman verran inkivääriä
- n. 30 g voita
- loraus oliiviöljyä
- sormisuolaa
- Leikkaa kuha n. neljän sentin levyisiksi paloiksi, kaksi palaa per syöjä. Sulata voi kuumalla pannulla, ripota päälle sormisuolaa ja laita palat pannulle paistumaan.
- Raasta inkivääri ja piparjuuri hienoksi raasteeksi. Laita voi kuumalle pannulle ja lisää raaste. Paistele seosta noin viiden minuutin ajan, lisää lopuksi oliiviöljy ja mausta seos suolalla. Kun kalanpalat ovat paistuneet ruskeiksi ja rapeiksi, nosta ne lautasille juuressuikeroiden päälle ja laita ruokalusikallinen kastiketta kaloille.
- Annoksesta tulee kuudelle ruokailijalle.
- raitajuuria
- keltajuuria
- rosamunda-perunoita
- ruokaöljyä
- sormisuolaa
- Sorvaa vihannessuikeroita juurressorvilla erilaisista juureksista (pari pientä juuresta per syöjä). Paista juuressuikerot upporasvassa pienissä erissä n. 10-15 minuutin ajan. Nosta talouspaperin päälle valumaan, suolaa ja vie tarjolle.
- Voit halutessasi mausta vihannessuikerot suolan lisäksi tuoreella yrtillä. Salvia sopii hienosti, kuten myös rosmariini.
Andalusiana/ Andalusian auringossa- blogi sanoo
olen juurikin tuollaisesti spiraalimasiinasta haaveillut jo pidemmän aikaa ja nytkuume vain vahvistuu!
Jotain maukasta sanoo
Mä olen ihan in laav, yritän suikertaa kaikkea, mikä käteen sattuu.. Tulee vaan niin nättiä. Tän laitteen hankinnan jälkeen se kuume vasta alkaa!
Jotain maukasta sanoo
Mä ostin NK:lta Stockiksesta, mutta saa näitä keittiötarvikeliikkeistä stadistakin.
Jotain maukasta sanoo
Kyllä, kyllä. Ihan oleellisia välineitä 🙂