Egg nog eli suomalaisittain munatoti. Ja shotti brandyä mieheen. Sokeria lusikallinen, jos toinenkin. Ja avataanpas tuo rommipullo.
Mitä, siis mitä mä en tekisi lukijoideni eteen. Hyvä, että ehdin unihiekat hieraista aamulla silmistä, kun raksautin auki brandyn, rommipullon ja kolme munaa. Ennen yhdeksää haahuilin alkoholin tuoksuisessa keittiössä.
Tuli pyyntö. Mari, tee eggnogia ja jaa resepti. Eggnog eli munatoti ei ole suomalainen perinneruoka, joten perimätieto tästä juomasta multa puuttui. Ei muuta ku internetsukellus ja kas, löytyi niin kaistapäinen jazzbasistin resepti, että siitä tuli innostuksen aihe.
Raaka muna maistuu raa’alle munalle, joten mun versio on sellainen, missä keltuaiset kevyesti kypsytetään. Tämä myös edesauttaa silkkisen, hieman paksumman koostumuksen syntymistä juomaan. Ja ei maistu munalle, ei.
Kello 9.30 istuskelin pallolasi kädessä ja siemailin sopivan paksuista, tumman alkoholista, mutta niin makeaa ja herkullista juomaa. Kyllä, kannatti testata ja tässä varteenotettava vaihtoehto joulunajan juhlintaan. Siihen hetkeen, kun punaisen juhlajuoman keittely ei enää kiinnosta.
- 3 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
- 4 rkl sokeria
- 1 3/4 dl kermaa
- 1/2 tl raastettua muskottia
- 1 vaniljatangon siemenet tai 1/2 tl kuivattuja vaniljansiemeniä
- 3 dl täysmaitoa, kyllä sitä punaista
- 1/2 dl rommia
- 1/2 dl brandyä
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahtomuodostaa hienoja munavuorenhuippuja, lisää yksi ruokalusikallinen sokeria ja vatkaa vielä hetki. Vatkaa keltuaiset ja kolme ruokalusikallista sokeria vaaleaksi vaahdoksi.
- Mittaa kattilaan kerma ja maito, mausta muskotilla ja vaniljalla. Kuumenna kiehuvaksi, ota pois levyltä. Anna maitoseoksen jäähtyä noin viiden minuutin ajan ja sitten lisää sitä ruokalusikallinen kerrallaan keltuaisvaahtoon kokoajan sekoittaen.
- Tämä on ainoa kohta, missä homma voi Sukulan sanoin kyrvähtää. Eli jos lisäät nesteen liian kuumana, keltuaisvaahto kokkaroituu. Eli älä hosu. Kun olet lisännyt keltuaisvaahtoon kymmenen viisitoista lusikallista kuumaa maitoseosta kaada keltuaisvaahto kattilaan. Kuumenna niin, että seos juuri ja juuri alkaa kuplia, sitten heti kattila pois levyltä. Lisää alkoholit.
- Jäähdytä maitoseos jääkaapissa. Kun se on täysin viileää, lisää vatkatut valkuaiset, kaada juoma pyöreisiin laseihin ja raasta pinnalle vielä hieman muskottia. Ja tarjoile tämä ihanuus heti.
- Brandyn ja rommin yhdistelmä tuo ihanan pehmeän maun tähän juomaan. Ihan originaalisti käytetään vain brandyä.
Muita jouluherkkuja:
Taatelivispipuuro
Piparkakkumousse
Bailey’s pot de creme
Viikunajoulutortut
Piparkakkukakku
Spelttipiparkakut
Eggnog
Vaniljafudge
Kahvifudge
Finlandia-joulutortut
Piparkakkukääretorttu
Jotain maukasta sanoo
Rohkeasti vaan, ei ollut vaikeaa ja lopputulos on..ihanaa!