Tuskailin tuossa joku aika sitten raparperieni kanssa. Lukijat antoivat vinkkejä ja ehdotuksia. Ja ei sitten muuta kuin tuumasta toimeen.
Eli chutneyn keittoon. En tosin halunnut tehdä chutneyta pelkästä raparperista, kuitenkaan. Muistuttaisi liikaa kiisseliä.
Hedelmäkulhossa oli sopivasti auringonkeltaisia aprikooseja käyttöä odottamassa. Tästä tulee hyvää, tuumasin. Vielä kun sopivasti oli grillattua porsasta illalliseksi. Juuri sopiva liha chutneylle.
Tein ensin pienen koeversion, josta tuli hyvä kerta-annos neljälle. Eli jos ei sen enempiä halua chutneyta säilöä, voi tehdä hilloketta vain sen hetken käyttöön.
Satsista tosin tuli niin hyvää, että keitin seuraavana päivänä kolminkertaisen annoksen kesävaruiksi.
Raparperi-aprikoosichutney
5 aprikoosia
3 raparperinvartta
1 dl ruokosokeria
3/4 dl omenaviinietikkaa
1 tl rakeista Dijonia
1 kanelitanko
pari kokonaista neilikkaa
1/4 tl chilihiutaleita
5-6 lehteä tuoretta salviaa
2-3 laakerinlehteä
Pilko raparperit puolen sentin pätkiksi ja aprikoosit halki, poikki ja vielä paloiksi.
Mittaa etikka ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Lisää loput ainekset lukuunottamatta aprikooseja. Anna kypsyä noin vartin verran, kunnes raparperit pehmenneet, lisää sitten aprikoosin palat varovaisesti sekoittaen.
Sekoittamista tulee yleensä ottaen välttää, jotta chutneyhin jää kauniita sattumia eikä se muutu vain ruskeaksi mössöksi. Keittelin chutneyta 1,5-2 tunnin ajan, kunnes neste oli tiivistynyt ja chutney oli hillomaista.