Tänään se ei paista ainakaan tällä puolella palloa. Mutta korkeassa lasissa loistaa keltainen. Vara-aurinko.
Olen kolmen viikon ajan veivaillut erilaisia smootheja aamuisin. Innostus alkoi, kun pakkanen pullistelee marjoja ja ollaan kovasti siirtymässä jo kevätkauteen. Aika käyttää ne pois. Pahin smoothiekuume alkaa tosin jo taittua. Ehkä siksi, että synnytin lempiversioni, hunajaisen, makean verkkomeloni-mangosmoothien.
Muutama hyvä kikka tuli tässä viikkojen kuluessa testauttua, joilla saa smootheista mitä makoisampia.
Kylmät ainekset
Jos smoothieaineksina on muut kuin pakastemarjat, niin pilkotut hedelmälohkot kannattaa käyttää pakkasessa viilenemässä. Tai sitten laittaa valmis smoothie hetkeksi pakkaseen. Kylmä smoothie on maukkaita ja maut tasoittuvat viileänä. Etenkin banaanin maku voi lyödä huoneenlämpöisenä liikaa läpi.
Banaani kypsänä
Banaani on pätevä smoothien ainesosa, mutta banaanin tulee olla kunnolla kypsynyt. Liian raaka banaani tekee smoothiesta liimamaista ja melko tyrkkäävän makuista. Pari päivää hedelmäkulhossa lepäillyt banaani toimii parhaiten ja tuo rakennetta smoothieen. Myöskään sokeria ei smootheihin tarvitse lisätä, kun kypsä banaani tuo makeuden.
Mitä kypsempi hedelmä, sitä makeanpi maku
Kypsyys koskee myös muita hedelmiä. Meheviksi kypsyneet hedelmät irroittavat parhaiten makua. Samana päivänä kaupasta ostettu hedelmä ei ole paras raaka-aine. Se haluaa päivän, pari lämmitellä huoneenlämmössä. Varsinkin näin talviaikaan.
Keltaiset, kypsät melonit, tuoksuvat banaanit ja sopivasti pehmenneet mangot tuovat makeutta smoothieen. Niiden kanssa voi miksata muita, hapokkaampia makuja, kuten ananasta, mustikkaa, porkkanaa. Lisäkärkeä makuun saa inkivääristä, limestä ja tuoreyrteistä.
Rakennetta banaanista, rahkasta tai jugurtista
Lähes kaikista hedelmistä ja vihanneksista voi tehdä smoothieta. Jos hedelmä tai marja on hyvin nestepitopinen, niin lisäämällä valmiiseen soseeseen rahkaa tai jugurttia, saa aikaan smoothien tuoremehun sijaan. Kypsä banaani tuo myös hyvää rakennetta, jos ei halua maitotuotteita smoothieensa. Avocadoa en ole kokeillut, toiminee, kun laittaa joukkoon vähän limemehua mustumisen estoksi ja lisäksi jotain makeuttavaa.
’The’ smoothie eli mango-meloniaurinko
Tämä smoothie hehkuu keltaista kilpaa kevätauringon. Ja maistuu makealta kuin karkki.
1/2 verkkomelonia
1 kypsä mango
puolikas isosta banaanista tai pieni kokonaan
Lohko hedelmät paloiksi, laita hetkeksi pakkaseen kylmenemään. Aja smoothieksi ja nauti heti.
Nyt luulen, että tässä on hetkeksi riittämään raapusteltu tarinaa soseista. Siirryn jatkossa kiinteisiin. Kiitos, ja näkemiin.
Mikä maistuisi?