Norjalainen Linie-akvavit ei ole niin skandinaavi kuin synnyinmaa antaa ymmärtää. Tämä juoma seilaa merillä 4 kuukautta. Ja saa siellä makunsa ominaispiirteet.
Olen aiemmin nauttinut akvavitia rapujen kanssa. Yrttinen, kossusnapsia lempeämpi maku sopii mielestäni hienosti näiden punatakkien kanssa. Nyt pääsin kokeilemaan, miltä akvavit maistuu ydintalven herkun eli blinien kanssa.
Ja hyvältähän tuo maistui. Snapsi leikkaa bliniruoan rasvaisuutta ja olo keveni. Akvavitin maku sopi erityisen hyvin sillikaviaarin kanssa.
Tämä perunaviina syntyy Norjassa, mutta lähtee heti synnyinasussaan merille sherrytynnyreissä seilaamaan. Siellä tynnyrit altistuvat lämpötilan vaihteluille. Näin juoma kypsyy ja maustuu.
Merielämän jälkeen on aika palata Norjaan ja elellä tynnyrissä vielä runsaat 12 kuukautta. Sitten aletaan olla valmiita. Jokaisen pullon takaetikettiin liimataan tieto siitä, mitä reittiä pullo on seilannut. Ja minkä laivan ruumassa kontti on ollut.
Akvavitiksi saa kutsua viinaa, jossa on mausteena ainakin tilliä. Linie-akvavitissa maistuu tähtianis, kumina ja appelsiini, näin muun muassa.
Turha lähteä merta edemmäs kalaan ja yrittää keksiä suotuisaa viiniä blinien kanssa. Reippaasti vaan vehnäolutta tuoppiin ja pariksi sille napakka snapsi, mausteinen akvavit, tykkään ma.
Ja miten ne makoista blinit tämän juoman seuraksi tehdään? Tutustu täällä.
[…] En selkeästi ole tiennyt mitään blinien paistamisesta. Niiden rapeuden salaisuudesta. Enkä siitä, että akvavitia kyytipoikana nauttiessa jaksaa syödä ainakin puolitoista bliniä. Alkoholi kun vähän sulattelee tätä paksua lettusta. Blinilautasen vieressä oli lasi Linie-akvavitia, kullanväristä norjalaista perunaviinapohjaista oivaa juomaa. Tästä muutama lisäsananen toisessa postauksessa. […]