Marengit kalskahtavat vähän kasarimeiningiltä. Muistan, kuinka niitä ala-asteella kavereiden kanssa makeanhimossa väsättiin. Marengeista tuli tällöin nahkeita ja märkiä – siis jotain aivan muuta kuin mitä marenkien tulee olla. Eli rapisevan hyvä nautinto.
Valkuaisia jää tuon tuosta yli ruoanlaitossa ja teen aina marenkeja valkuaisjämistä. Vaihtelun vuoksi maustan niitä pistaaseilla, kuivatuilla marjoilla tai sekoitan joukkoon villit piparminttu- tai lempeän suklaiset raidat.
Marengit raidoilla
4 valkuaista
4 dl sokeria/tomusokeria
piparminttuesanssia
punaista elintarvikeväriä
tai
sulatettua tummaa suklaata
Valmista paksu ja kuohkea marenkivaahto. Nyrkkisääntönä voi käyttää ohjetta, jossa puolet sokerista on tomua ja puolet tavallista. Ja 1 dl sokeria per valkuainen.
Sekoita 1 rkl punaista elintarvikeväriä ja 1/2 tl piparminttuesanssia. Sekoita väri huolettomasti ja nopeasti marengin joukkoon ja asettele pellille isoja marenkivaahtokekoja. Tai suklaamarenkeja valmistaessa sulata 100 g tummaa suklaata mikrossa ja sekoita kevyesti marenkiseoksen. Paista marenkeja matalassa lämmössä, n. 70 astetta pari tuntia Sammuta uuni ja jätä marengit uuniin yöksi kuivumaan lisää.
Pistaasi- ja karpalomarengit
Valmista marengit ylläolevan ohjeen mukaan. Sekoita valkuaisvaahtoon
kevyesti haluamaasi maustetta; pähkinöitä, pistaaseja, kuivattua karpaloa tai mustikkaa ja nostele marengit pellille. Ripottele vielä pinnalle muutama hippu maustetta ja marengit ovat valmiita uuniin.
Ankerias Vipunen sanoo
Tavattoman kauniit nuo raitamarengit. Tuollaisilla tekisi kyllä vaikutuksen vieraisiin. Minulla on vaan joku marenkikirous, enkä oo saanut niitä onnistumaan. Pitääkin tänään taas yrittää, kun jää valkuaisia käyttöön pastataikinasta.
Jotain Maukasta sanoo
Kannattaa kokeilla, josko kirous on kaikonnut. Mulla on, ei enää tuu samanlaisia hirvityksiä kuin ala-asteella…
Hemuli sanoo
En suosittele käyttämään aivan tuota ohjetta. Siinä on liikaa sokeria, sillä se ei maistu paljon muulta kuin sokerilta ja se narskuu hampaissa ikävästi. Olen selaillut muita marenkiohjeita netistä ja niissä on sokeria puolet vähemmän.. varsinkin suklaan kanssa sokeria oli tolkuttomasti. 🙁
Jotain maukasta sanoo
Hellou,
sokeri ei koskaan rousku marengissa, kun valkuaisia vatkataan riittävän kauan. Niin kauan, että marenkiseos on vitivalkoista ja jokaikinen sokerihippu on sulanut. vasta sitten marenki on valmista uuniin.
Marenkia saa aikaiseksi vähemmälläkin sokerimäärällä, mutta jos haluaa kovaa ja rapeaa aikaiseksi, niin sokerimäärää lisäämällä tämä onnistuu.
Mari