Kurpitsafonsue – mikä syysherkku!
Huomaan, että suhtaudun tunteella moneen vihannekseen ja juurekseen. Osa niistä on vain niin vedet kielelle herauttavia ja inspiroivia, että en mahda sille mitään. Sormet syyhyää päästä kokkaamaan. Ja kurpitsalla etenkin on tällainen vaikutus muhun.
Blogistani löytyy liuta kurpitsareseptejä ja joka syksy niitä syntyy lisää. Miksi? No kun kurpitsa vain on niin herkullinen, värikylläinen ja monipuolinen raaka-aine.
Nyt menin ja kaappasin Alkon IG-tilin ja into piukeana kokkaan siellä kaikkia herkkuja kurpitsasta. Käypä katsomassa, mitä tässä tulevien päivien aikana syntyy.
Lupailin kertoa suunnuntaina eli tänään, että minkä ihastuttavan, venyvän herkun ylimmän kuvan kurpitsa sisälleen kätkee. Venyvä herkku on luonnollisesti kurpitsan sisään keitelty juustofondue, kurpitsasfondue, mainio alkutalven illanistujaisten herkku.
- 1 (n. 2 kg) kurpitsa
- 1 pkt (400 g) valmisfondueta, esim. President
- 250 g Gruyere-juustoa
- Leikkaa kurpitsasta hattu pois ja koverra siemenet lusikalla. Raasta Gruyere-juusto hienoksi.
- Paista kurpitsaa uunissa 180 asteessa 50-55 minuuttia. Kurpitsan liha saa hieman jo pehmentyä.
- Täytä kurpitsa vuorotellen fondueaineksilla ja Gruyerellä. Nosta kurpitsa takaisin uuniin ja paista 200 asteessa vielä noin 35 minuuttia, kunnes juusto on kiehuvan kuumaa.
- Tarjoa lisäksi rapeakuorista leipää ja raikkaista vihanneksia. Fondue nautitaan ensin leipien kanssa ja lopuksi pehmeä, juustoinen kurpitsanliha hotkitaan parempiin suihin..
Last, but not least: makea kurpitsaherkku.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Tiesitkö tämän kurpitsasta?
Kurpitsat jaetaan syötäviin talvi- ja kesälajikkeisiin sekä ei-syötäviin koristekurpitsoihin.
Alun perin kurpitsat rantautuivat Eurooppaan Keski-Amerikasta.
Suomalaiset syövät vuosittain noin pari kiloa kurpitsaa per nuppi, mutta kulutus on selvässä kasvussa. Myös kotimainen tarjonta on kolminkertaistunut viime vuosina. Kurpitsoja löytyy kauppojen hyllyiltä jos jonkinmoisia.
Kurpitsat sopivat keventäjille, sillä esimerkiksi talvikurpitsan energiapitoisuus on vain 18 kcal 100 grammaa kohden. Kurpitsat eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän.
Terveellisiäkin kurpitsat ovat. Ne sisältävät terveellisiä kuituja ja runsaasti K-, A-, B- ja C-vitamiineja tai niiden esiasteita.
Nappaa tästä maukkaita kurpitsaruokia kurpitsafonduen lisäksi:
Kurpitsarisotto
Kurpitsapannukakut
Kurpitsa-suklaabrowniet
Uunikurpitsat
Kurpitsakeitto
Kurpitsafalafelit
Kurpitsaketsuppi
Yhteistyössä Alko Oy:n kanssa
Dinner4u2 / Pauliina sanoo
Tämä on todella mainio, alkavaan talvee sopiva herkkua. Aivan ihana resepti! 🙂
Mari sanoo
Eikö! Ja niin hyvää.
Merituuli Hemilä sanoo
Siis mitä on fondue-ainekset? En ole semmoisia käyttänytkään. Hauska ja kaunis idea tämä!
Mari sanoo
Siis kommunikoinkohan nyt epäselvästi. Tarkoitan kaupan valmisfondueseosta, esim. President-merkistä löytyy. Sisältää siis valmiin fondueseoksen, jota maistoin vielä gryere-juustolla.
Sari sanoo
Minuakin kiinnostaa mitkä tuo fondue-aines on. Aivan ihanan näköinen dippailukulho.
Mari sanoo
Valmisfondueseosta tarkoitan. Täytyy kirjoittaa toisin reseptiin ?
Kirsi / Tekila's Bakery sanoo
Kurpitsa on kyllä monikäyttöinen. Ihanat kuvat!
Mari sanoo
Kiitos!
Ninni sanoo
Kiva idea! Ja kuten monille muillekin, myös minulle fondueainekset on tuntematon.
Mari sanoo
Fonduevalmisseoksesta on kyse, löytyy lähikaupoistakin yleensä.
Alisa, Suusta suuhun sanoo
Äääh, olisinpa lukenut tämän jutun jo perjantaina :(( Meillä oli lauantaina vieraita, joille yritin keksiä jotain kivaa ja vähän erilaista illallisideaa Halloweenin henkeen ja tämä olisi ollut _aivan_täydellinen_. Menee takuuvarmasti testiin joku kerta.
Mari sanoo
No hitsit, mutta onneksi kurpitsoja on vielä pitkään..!
Sirkku sanoo
Hurahdan kurpitsaan vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän. Olen tehnyt risottoa, lasagnea, keittoa ja vaikka mitä muuta, mutta fondueta en. Pistetään muistiin 🙂
Mari sanoo
??
peggy thomas sanoo
Minun pitää kyllä kokeilla tuollaista fondueainesta, ihan on tuntematon juttu. Hurmaavat kuvat!
Mari sanoo
Kiitos!
Aila sanoo
Ihania kurpitsaohjeita! Tuo fondue on ihana idea!
Mari sanoo
Eikö!
vuocho sanoo
Kurpitsa on ihanaa niin kovin monella tavalla 😉
Mari sanoo
?
Verra sanoo
Miten hieno idea! Pysyykö fondue hyvin kuumana tuolla kurpitsassa?
Mari sanoo
No kyllä se sen syömisen ajan pysyy, kun kurpitsakin on tulikuuma.
Taru/Pullahiiri sanoo
Ihanaa kurpitsaa ja tuo tarjoiluidea on vaan niin kaunis!
Mari sanoo
Kurpitsa sopii myös vaikka salaattikulhoksi.
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sanoo
kurpitsa on niin <3 nyt taidn elää viimevuotista kurpitsamaniaa punajuuren kanssa enkä vain saa siitä tarpeekseni!
Mari sanoo
Sama.
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo
Ihan huippu idea tarjota fondue kurpitsassa!
Fondue on niin ihanaa pimeän ajan ruokaa.
Mari sanoo
Siinä on kaksinverroin syötävää ??