Vaaleaorakasmuhennos on mainio sieniherkku ihan sellaisenaan. Juhlarruokaa syntyy, kun sen tarjoaa peurapaistin kanssa, kuten itse viime viikonloppuna tein.
Vaaleaorakas, tuo satoisa kolmen tähden sieni on aina ilahduttava löytö. Mäntyharjulla mökkeillessä vaaleaorakas on joka syksyinen tuttavuus. Ja koska sieni kasvaa rykelmissä, sillä saa nopsasti kopat täyteen. Erityisen hyvä sienivuosi tämä vuosi on ollutkin ja vaaleaorakkaan kanssa sama näyttää pitävän paikkansa.
Vaaleaorakas on myös helppo tunnistettava. En muuten valkoisia sieniä koriini poimi, mutta tässä ei voi mennä vikaan. Lakin alla nimittäin piilottelevat piskuiset, herkästi irtoavat piikit helttojen sijaan. Varma tuntomerkki siitä, että olet vaaleaorakasta koriisi poimimassa – tai sen tummempilakkista sukulaista rusko-orakasta, hyvä ruokasieni sekin.
Vaaleaorakasmuhennokseen sekoitin joukkoon hieman kantarelleja. Vaaleaorakas on niin mieto sieni, että halusin vähän makua – ja kantarelleista tulevaa kivaa väriä – mukaan muhennokseen. mainiosti joukkoon sopivat nyt jo sammaleesta pilkistävät suppilovahverotkin tai viimeiset tatit.
VAALEAORAKASMUHENNOS
SAVUSTETTU PEURANPAISTI
mustapippuria
nokare voita
Paisti sulatetaan, pinta suolataan ja pippuroidaan. Paisti käytetään voissa kuumalla pannulla niin, että se saa kauniin ruskean värin. Loppukypsennys tapahtuu sähkösavustimessa ja paisti otetaan pois savustimesta, kun paistin paksuimpaan kohtaan laitettu sisälämpömittari näyttää 52 astetta. Näin sisus jää sopivasti roseeksi. Paisti kääritään 10 minuutiksi folioon ja leikataan sen jälkeen ohuiksi siivuiksi ja tarjoillaan vaaleaorakasmuhennoksen kanssa. Mainio makupari oli myös kurpitsa-perunamuusi tämän aterian lisukkeena.