KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/KALANEUVOS
Uuniahvenet on oiva herkku. Ja ahven, tuo vesiemme raitapaita käy uuniin siinä missä muutkin kalat. Ja jos ahvenet ovat piskuisia, niitä lykätään uuniin kerralla monta ja pian nautitaan herkulliset uuniahvenet.
Ihan luvattoman vähän tulee kesän jälkeen kokattua mitään kokonaisista ahvenista. Grilliin ahven pääsee kesäisin ja useasti savustumaan, mutta kun mökkielo vaihtuu kaupunkilaispuuhailuun, tuppaavat kokonaiset ahvenet jäämään kalatiskille. Ihan pöljää, sanon mä. Ihan niinkuin itselleni.
Kokonaisena valmistetun ahvenen etuna on se, että sitä ei tarvitse lähteä fileoimaan tai sen kummemmin käsittelemään, vaan se menee uuniin perkauksen jälkeen. Ahvenen fileointi on nimittäin himpun verran vaativampaa kuin kookkaan lohen. veitsen tulee olla todella terävä, kun tähän puuhaan lähtee.
Ahven on myös todella hyvänmakuinen kala, kalojemme aatelia. Liha on vähärasvaista ja kiinteää eli kun uuniahvenen saa lautaselleen, on se helppo nauttia ilman että ruodot pyrkivät lihan mukana suuhun.
- 4 perattua ahventa
- 1 rkl sormisuolaa
- 1 tl mustapippuria myllystä
- 1 makea sipulia
- 1 sitruunaa
- 2-3 Fenkolia
- 2 dl valkoviiniä
- 25 g voita
- 1 l kantarelleja
- 2 rkl voita
- Pyyhi ahvenet kuiviksi ja mausta ne kauttaultaan suolalla ja pippurilla.
- Viipaloi sipuli ja sitruuna. Täytä ahvenet viipaleilla. Ylijääneet viipaleet voit levittää uunvuoan pohjalle.
- Viipaloi myös fenkoli ja lisää se vuokaan. Ota talteen fenkolista hyväkuntoiset tillimäiset tupsut.
- Valuta pohjalle viiniä ja nosta ahvenet kasvisten päälle. Leikkaa voista nokareita ja lisää ne ahventen päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, ahventen koosta riippuen. Ahven on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti sormin vetämällä.
- Puhdista kantarellit ja paista ne voissa pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele ahvenet sienillä ja fenkolin tupsuilla. Tarjoa keitettujen perunoiden ja ruisleivän kera.
- Ohjeesta tulee neljälle.
Ahvenet ja kantarellit ovat muuten mainio makupari. Muutenkin tykkään yhdistää sieniä kala-aterioihin. Jotenkin siinä kivasti yhdistyy meren ja metsän maut. Paistetut ahvenfileet kantarellikastikkeella ovat jo ihan viikonloppuruokaa, mutta sopii ne kantarellit uuniahvenille myös. Tässä ruoassa yhdistyy itseasiassa parikin suosikki raaka-ainetta kalojen kanssa. Sienet toimivat aina, kuten myös mainio fenkoli. Fenkoli pääsee tässä reseptissä ahventen kanssa samaan vuokaan kypsymään, kantarellit paistetaan ja lisätään valmiin ruoan pinnalle. Jos et ole fenkolikastiketta testannut paistetun kalafileen kanssa, niin nyt on korkea aika. Se-on-ihanaa!
Uunissa kypsyvät ruoat ovat parasta arkiruokaa. Sen kun nappasee uunin päälle ja ruoat uuniin ja loput hoituu itsestään. Joten eiköhän ala olla aika onkia niitä kokonaisia ahvenia useammin sieltä kalatiskin laarista. Toteaa hän itselleen.
Katso Kalaneuvoksen sivuilta muita herkullisia kalareseptejäni tai tutustu tarkemmin ahveneen.
Tsekkaa myös nämä:
Paistettu ahven ja pikkelöidyt vihannekset
Grillattu, kokonainen ahven ja voi-sitruunakastike
Fenkolikastike kalalle
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter